De orkaan José, die afkoerst op Sint-Maarten, zal daar waarschijnlijk geen orkaankracht bereiken. Wel bereikt de wind daar hoge snelheden die horen bij een tropische storm (63-117 kilometer per uur), verwacht weerbureau Weeronline.

Naar verwachting trekt José in de nacht van zaterdag op zondag dicht langs Sint-Maarten, maar zal de orkaan naar het noorden afbuigen waardoor het sterkste windveld het eiland zal missen.

De eilanden Saba en Sint-Eustatius liggen zuidelijker dan Sint-Maarten en zullen daarom minder kans hebben op tropische stormkracht, denkt Weeronline.

850 duizend euro voor Sint-Maarten

Nederlanders hebben tot nu toe 850.000 euro gedoneerd op gironummer 5125, dat is geopend voor noodhulp aan Sint-Maarten na orkaan Irma. Het Rode Kruis zegt veel te worden benaderd door mensen die acties willen houden om geld in te zamelen.

Het Rode Kruis wil vooral voedsel, tenten en dekzeilen naar het rampgebied brengen. De organisatie roept op om geen spullen te geven maar geld, zodat ze zelf spullen kan kopen. ,,Verzin een leuke actie”, zegt een woordvoerder. Zo zijn er mensen die cupcakes bakken, kilometers rennen of gaan zingen om donaties binnen te halen. De Pieterskerk in Leiden geeft de opbrengst van de Open Monumentendagen zaterdag en zondag aan het Rode Kruis.

Grote economische schade: Sint-Maarten drijft op toerisme

Orkaan Irma heeft waarschijnlijk een verwoestend effect op de economie van Sint-Maarten. Die drijft namelijk op het toerisme. Heel recente cijfers zijn er niet, maar in 2008 was toerisme goed voor meer dan 80 procent van de economie. Er is geen reden om aan te nemen dat dat percentage is afgenomen. In de afgelopen jaren kwamen er bijvoorbeeld alleen al fors meer passagiers met cruiseschepen naar het eiland.

In 2015, het laatste volledige jaar waarover cijfers bekend zijn, legden er 683 cruiseschepen aan in de haven van Philipsburg. Die brachten 1,9 miljoen toeristen naar het eiland. Tot en met juli dit jaar waren er al 387 cruiseschepen aangekomen, die bijna 1,1 miljoen toeristen brachten. De drukste maanden voor de cruisebranche zijn de periode november tot en met maart.

Toeristen die langer blijven en daadwerkelijk op het eiland logeren, komen vooral uit Noord-Amerika en Europa. In totaal ging het daarbij in 2015 om iets meer dan 500.000 mensen.

Of al die toeristen wel naar een kaal eiland willen komen, is zeer de vraag. Bovendien zijn de meeste accommodaties voor toeristen, net als andere gebouwen op het eiland, zwaar beschadigd geraakt.

Sint Maarten heeft ook een containerterminal waar jaarlijks zo'n 75.000 zeecontainers (teu) worden verwerkt. Daarnaast is er een olieterminal in de haven. Wat de schade daar is, is nog niet duidelijk.